Yaka Mahallesi Çay Sokak No: 55 A-B Urla /İZMİR
tr

Hydroseeding Uygulamaları

07.12.2018
1.377
Hydroseeding Uygulamaları

Hydroseeding Nedir?

Hydroseeding tohum, gübre, hızlı başlangıç ürünleri, malç ve yapıştırıcı gibi malzemelerin su ile birlikte hydromulcher tankı içerisinde karıştırılması ile oluşan malzemenin hortum ya da makinenin üzerindeki kule ile toprak yüzeyine püskürtülmesi yolu ile yapılmaktadır.

Hydroseeding, peyzaj, erozyon kontrolü, düzenli depolama alanları, spor sahaları ve çeşitli saha çalışmalarında kullanılan hızlı, ekonomik, yüksek kaliteli çim ve çayır alanlar oluşturmak amacı ile geliştirilmiş bir yöntemdir. Kullanılan malzemeler ve karışım oranları arazinin topoğrafik yapısına, ekolojisine, toprak yapısına, iklimine ve kullanım amacına göre belirlenmektedir.

Hydroseeding sisteminin içeriği, karışımın her türlü tohum için koruyucu örtü karışımını kendi arasında ve toprakla tutunmasını sağlayan ve toprağı tohum için yaşanabilir hale getirecek tohum için her türlü yarayışlı formda gübreler, besin elementleri, enzimler, hormonlar, su tutucular, pH düzenleyiciler, yumuşaklaştırıcılar, deniz yosunu, hümik asit, bio karışımlar (yararlı mikroplar – enzimler –  toprak bakterileri) bio karışımların beslenmesini ve aktivasyonlarını sağlayacak besin elementleri ve çimlenme için bio uyarıcılar içermektedir.

Toprak üstü otsu vejetasyon teşkilinde sorun tanımayan bu teknoloji büyük miktarda mühendislik ve teknik destek gerektirmektedir. Her uygulamayı etkileyen onlarca faktör (toprak, coğrafya, iklim, çevresel baskı, rüzgâr, kullanım amacı gibi) için uzman yardımı alınmalı, doğru uygulama metotları belirlenmeli ve doğru karışım reçeteleri hazırlanmalıdır.

Hydroseeding sisteminde her karıştırılan malzemenin toprak yüzeyine püskürtülmesi hydroseeding değildir. Hydroseeding uygulamaya esas olacak her türlü ön çalışmaların ardından belirlenecek karışımın sarf malzeme oranlarıyla, yine belirlenecek uygulama tekniğiyle bir plan ve programlar bütünüdür. Ölçümlenebilen verilerle, ölçümlenebilen sonuçların alınabildiği Yeşil Çevre Mühendisliğidir. Bu çalışma uygulanacak tohum karışımının seçiminden başlayarak uygulama yöntemine, uygulama tabakasının kalınlığına, sulama periyotlarının belirlenmesine, programlanan uygulama hızına ve uygulamadan sonraki ilk 21-28 gün sonraki beklenen gözlem incelemelerine kadar devam eden bir süreçtir.

Hydroseeding, doğru malzemeyi, doğru kullanım oranlarıyla, doğru uygulama yöntemleriyle ve doğru hydro-mulcherla uygulama mühendisliğidir.

 

Neden Hydroseeding?

Mevcut toprağa uygulanabildiğinden toprak taşıma ve toprak serme işçilikleri minimum düzeydedir. Elle tohum ekme yönteminde kullanılan kapak toprağı serme – eleme, bu toprağı taşıma gibi işçilik maliyetleri tamamen ortadan kaldırmıştır. Elle ekime göre daha az malzeme kullanıldığı ve uzun süreli çalışmaları ortadan kaldırdığı için daha ekonomiktir.

Bitkisel toprak olmayan ya da toprak tutmayan, elle ekim yapılamayan zor eğimli alanlarda rahatlıkla uygulanabilmektedir.

Tohumların alana homojen olarak yayılması çim alanın homojen olarak görünmesini sağlar. Karışımdaki yapıştırıcı ve malç sayesinde uygulama sonrası 2-3 saat içerisinde yüzeye tutunur ve tohumların sulama suyu veya karıncalarla taşınması, yağmurlarla akması veya rüzgârla uçması gibi durumlar en az seviyeye iner. Böylece yeşil alanınız içerisinde boşluk, sararma gibi olumsuzluklar göremezsiniz.

Organik gübre ve destekleyici maddelerin kullanılması sayesinde altı hafta bitki başka besinine ihtiyaç duymamakta ve mevcut toprak çok kısa sürede bitkisel özelliğini kazanmaktadır. Ahır gübresi kullanılmadığı için sıcak havalarda mantarı hastalıklara ve çim içinden çıkabilecek yabani otlara izin vermemektedir. Kullanılan malzemeler steril olduğundan hastalık ve zararlı bulaştırma ihtimali bulunmamaktadır.

Elle tohum ekimine göre uygulama süresi oldukça kısadır ve zaman ve emek tasarrufu sağlanır. Ayrıca elle ekim yöntemine göre  ekilen tohumun çimlenme yüzdesi yaklaşık 2 kat daha fazladır ve daha az tohum kullanılır.

Hydroseeding yöntemiyle ekilen tohum çok daha güçlü kök yapısına sahip olarak kuvvetli ve kaliteli bitkilerin oluşmasını sağlar.

Hydroseeding yeteneği ile kendi ağırlığının 10 katı kadar su tutması kesinlikle nem mastik ile hızlı, sağlıklı çimlenme, yüksek bitki kalitesi ve tohumların hayatta kalabileceği maksimum ortamın bu yöntemle oluştuğu kanıtlanmıştır. Sulu püskürtme yöntemine dayandığı için tohuma ilk nemli ortamı daha uygulama yapılırken verilmiş olur. Solüsyondaki malç kapak toprak görevi görürken aynı zamanda bütün karışımın ve tohumun çimlenebilmesi için gerekli her türlü ortamının da koruyucusu olur. Solüsyondaki tüm karışımlar organik olduğu için doğaya ve çevresine hiçbir zarar vermez ve sağlıklıdır.

“fark yaratmaya devam ediyoruz.”

Ürün Görselleri

 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: